HeadlineImage

Välkommen till Umeå

Umeå, björkarnas stad, är Norrlands största tätort. Umeå kommun har drygt 120 000 invånare och med en medelålder på 38 år är umeborna unga i jämförelse med resten av Sverige.

Framtidsstad

Umeå är en stad som satsar mot framtiden. Inom näringslivet finns många växande företag inom framför allt bioteknik, medicin, informationsteknologi och miljö, samt energi.

Umeå universitetet har sedan det invigdes 1965 fördubblat Umeås befolkning. Universitetet, med design,- konst- och handelshögskolorna, erbjuder utbildningar inom alla områden. Universitetet är ett av Sveriges första Riksidrottsuniversitet. Här finns också Sveriges lantbruksuniversitet.

I ett nära samarbete mellan Umeå universitet och Västerbottens läns landsting bedrivs utbildning och framgångsrik forskning. Forskningen omfattar allt från grundforskning till klinisk, folkhälsovetenskaplig forskning och forskning inom vårdvetenskap.

Evenemang och shopping

Mångkulturella Umeå har något för alla med kultur och nöje i världsklass. Norrlandsoperan med Symfoniorkestern, kulturhuset Väven, Guitars the Museum och det internationellt kända Bildmuseet är några av stadens unika besöksmål.

Umeå är en attraktiv stad för både turister och för handeln vilket innebär att många större aktörer finns här. Förutom ett levande centrum finns ett flertal stora shoppingområden. Våren 2016 öppnade Ikea och Avion shopping med ett 90-tal butiker intill Umeå Airport.

Världen har sina ögon på den här staden i norr. Umeå hamnade exempelvis som sexa på Brittiska The Telegraph Travels lista på de bästa europeiska städer som turister borde besöka.

Vill du utforska staden i samband med konferensen hittar du information på www.visitumea.se/sv


Sidansvarig: Lena Åminne

Utskriftsversion

Korta fakta om Umeå

Residensstad:
Umeå ligger i landskapet Västerbotten och är residensstad i Västerbottens län.

Landskapsdjur:
Storspov

Landskapsfågel:
Blå kärrhök

Landskapsblomma:
Kung Karls spira

Landskapsfisk:
Flodnejonöga

Arrangörer 2016