UMeHälsa

Vid Umeå universitet bedrivs idag omfattande forskning i eHälsa vid olika fakulteter och i samverkan med samhällets organisationer. UMeHälsa är en fakultetsövergripande forskningsmiljö för kunskapsutbyte och samverkan kring forskning och utbildning i eHälsa.

Vill du komma i kontakt med oss, komma med på mail-utskick om seminarier och andra arrangemang, om du har ett forskningsprojekt i eHälsa som du vill lägga till i listan på våra sidor om forskning, eller om du har något arrangemang att annonsera, använd gärna kontaktformuläret, eller kontakta någon av oss direkt!

_______________________________________________________

Ett urval av eHälsa-relaterade nyheter som publicerats av Umeå universitet:

Föreläste om artificiell intelligens

Föreläste om artificiell intelligens

2017-10-26: AI-forskare presenterade sin forskning om ny teknik för stöd i dagliga aktiviteter och för bättre hälsa.


Forskare vid Umeå universitet och KI publicerar artiklar om mobil hälsa

Forskare vid Umeå universitet och KI publicerar artiklar om mobil hälsa

I ett temanummer av den vetenskapliga tidskriften Global Health Action beskriver forskare vid Umeå universitet och Karolinska Institutet hur mobil hälsa (m-hälsa) kan underlätta för hälso- och sjukvården i låg- och medelinkomstländer att möta omfattande globala folkhälsorisker.


Studie ska testa uppföljare till den effektiva inkontinensappen Tät

Studie ska testa uppföljare till den effektiva inkontinensappen Tät

Forskare vid Umeå universitet har inom forskningsprojektet Tät.nu visat att behandling med en app för träning av bäckenbotten har god effekt mot urinläckage hos kvinnor i samband med ansträngning. Nu har forskarna utvecklat en ny app, Tät®II, som även innehåller behandlingsprogram för kvinnor med urinläckage i samband med trängningar. Effekten ska utvärderas i en studie med start idag.


Studenter visar framtidens digitala vardag

Studenter visar framtidens digitala vardag

Framtidens digitala vardag var temat när studenter inom datavetenskap, interaktionsdesign och arbetsterapi visade hur interaktiva intelligenta system kan hjälpa människor att bättre delta i samhället, leva i smarta städer och hjälpa människor med funktionshinder till ett mer aktivt liv.


Studenter bygger smarta digitala miljöer

Studenter bygger smarta digitala miljöer

Kan sociala robotar, artificiell intelligens och augmented reality vara en hjälp för människor i vardagen? Ett unikt samarbete mellan IT-studenter och blivande arbetsterapeuter vid Umeå universitet ska ge kunskap om digitala smarta miljöer.


Stor bredd på eHälsa

Stor bredd på eHälsa

Det är stor bredd på forskning inom eHälsa vid Umeå universitet. Det märktes vid en temadag som nyligen anordnades för andra gången i Vårdhögskolans lokaler. Att eHälsa blir allt viktigare inom sjukvårdens framtid stod klart.


Övningar på internet en hjälp mot inkontinens

Kvinnor med ansträngningsinkontinens kan få hjälp via internet. En ny webbplattform ska ge kvinnor möjlighet till egna övningar och information kring behandling.


Centrum för eHälsa kan stötta framtidens vård

Centrum för eHälsa kan stötta framtidens vård

Digitaliseringen av vården påverkar utbildningar och forskning vid Umeå universitet. Ett centrum för eHälsa skulle kunna fånga upp de insatser som görs idag, menade flera vid en temadag i Umeå om vårdens framtid.


Intelligenta rollatorer ska minska fallskador

Intelligenta rollatorer ska minska fallskador

Intelligenta rollatorer ska kunna känna av trottoarkanter, väggar och föremål. Färre fallskador är målet när ny teknik tas fram vid Umeå universitet.


Svensk teknik intressant för demensvård i Sydkorea

Svensk teknik intressant för demensvård i Sydkorea

Ett samarbete med Sydkorea kring teknikstöd för äldres hälsovård och demensforskning är aktuellt i och med att Helena Lindgren, forskare vid datavetenskap, Umeå universitet, ingår i en svensk delegation som gästar Sydkorea.


Roboten som kan bli en vän

Roboten som kan bli en vän

Forskare vid Umeå universitet, institutionen för datavetenskap, vill pröva om robotar kan fungera som ett stöd i vardagen för äldre. Men inte som främmande maskiner, utan som en vän som sträcker ut en stöttande hand.


Stort intresse för träningsapp för äldre på Seniormässan

En träningsapp utvecklad på enheten för fysioterapi, Umeå universitet presenterades på Seniormässan på Nolia. Många besökare lockades av förevisningen av prototypen till träningsapp för äldre. Det stod klart att intresset är stort.Sidansvarig: Helena Lindgren

Utskriftsversion