Till umu.se

UMIT Research Lab

UMIT Research Lab fokuserar på forskning och utveckling av teknik för simulering och optimering samt dess industriella tillämpningar och utmaningar.

Utvecklingen av maskinvaror med många kärnor, parallella beräkningar, visualiseringar och elastisk IT-infrastruktur går i hög takt. Med denna utveckling kommer nya möjligheter till tekniska och vetenskapliga simuleringar, helt nya programvaror och tjänster för bearbetning av stora informationsmängder.

Vid UMIT Research Lab samlas ett 50-tal forskare och ingenjörer för grundläggande forskning inom beräkningsvetenskap och nya tillämpningar. I samarbete med industripartners utforskas och utvecklas nya digitala verktyg för design, simulering, styrning och optimering.

Då vi arbetar i en internationell miljö så finns det mesta av informationen på de engelskspråkiga sidorna om UMIT Research Lab.

Nyheter

CutFEM: seeing the whole with the sum of the parts

2016-05-16
Geometry can describe very complex shapes, such as fluted curves or metallic mesh. Chemistry and physics can describe properties such as temperatures, velocities, and concentrations or flexibility and elasticity. How do you combine these seemingly separate ways of seeing objects? And what if those o...

Professor i datavetenskap får hederstitel

2016-04-07
Bo Kågström, senior professor i datavetenskap vid Umeå universitet har utsetts till Society of Industrial and Applied Mathematics Fellow 2016. Han belönas för bidrag till förståelsen av så kallade matrisknippen och för sitt ledarskap inom den europeiska forskningen om superdatorsystem för storskalig...

Fysikstudenter vid Umeå universitet skickar mätinstrument till månen

2016-03-03 (från 2016-03-02)
Civilingenjörsstudenter i teknisk fysik och forskare vid Umeå universitet deltar tillsammans med organisationen Space Science Sweden i en nyväckt kapplöpning till månen. De ska utveckla ett mätinstrument för att mäta det elektriska fältet vid månytan, något som aldrig gjorts tidigare.

Samarbetsavtal och kompetenscenter stärker samverkan med Volvo GTO

2015-12-17
Volvo har invigt koncernens kompetenscenter vid fabriken i Umeå och ett samarbetsavtal har undertecknats med Umeå Universitet för närmare samarbete i framtiden.

Förbättrade verktyg för avancerade matrisberäkningar

2015-12-15 (från 2015-12-08)
Att designa och analysera en modell av ett mekaniskt system som exempelvis ett elektriskt nätverk eller en reaktion i en kemisk process är ofta ett komplext problem som kräver högkvalitativa matematiska teorier och beräkningsverktyg. Parametrarna och data är ofta påverkade av olika typer av störning...

Fler nyheter


Sidansvarig: Martin Servin
2014-05-15

Utskriftsversion

Kontaktuppgifter

Koordinator: Martin Servin
Umeå universitet
901 87 Umeå 

Besöksadress
Markplan, MIT-huset

Tel:  090-786 65 08

Kontaktformulär


Årsrapport 2015