Till umu.se

UMIT Research Lab

UMIT Research Lab fokuserar på forskning och utveckling av teknik för simulering och optimering samt dess industriella tillämpningar och utmaningar.

Utvecklingen av maskinvaror med många kärnor, parallella beräkningar, visualiseringar och elastisk IT-infrastruktur går i hög takt. Med denna utveckling kommer nya möjligheter till tekniska och vetenskapliga simuleringar, helt nya programvaror och tjänster för bearbetning av stora informationsmängder.

Vid UMIT Research Lab samlas ett 50-tal forskare och ingenjörer för grundläggande forskning inom beräkningsvetenskap och nya tillämpningar. I samarbete med industripartners utforskas och utvecklas nya digitala verktyg för design, simulering, styrning och optimering.

Då vi arbetar i en internationell miljö så finns det mesta av informationen på de engelskspråkiga sidorna om UMIT Research Lab.

Nyheter

Framtidens kranar är digitala

2016-09-16
Digitaliseringen påverkar även framtidens kranar. Det var tydligt under en temadag i Umeå som samlade ett 60-tal forskare och företagare.

Molnexpert får Nordeas vetenskapliga pris

2016-06-30 (från 2016-06-29)
Datavetaren Johan Tordssons forskning är av stor vikt för framtidens digitaliserade värld och för alla företag som är beroende av datacenter däribland inte minst banksektorn. Han prisas nu av Nordeas Norrlandsstiftelse för sina insatser. Prissumman är på 100 000 kr och delas ut på Umeå universitets ...

CutFEM: seeing the whole with the sum of the parts

2016-05-16
Geometry can describe very complex shapes, such as fluted curves or metallic mesh. Chemistry and physics can describe properties such as temperatures, velocities, and concentrations or flexibility and elasticity. How do you combine these seemingly separate ways of seeing objects? And what if those o...

Professor i datavetenskap får hederstitel

2016-04-07
Bo Kågström, senior professor i datavetenskap vid Umeå universitet har utsetts till Society of Industrial and Applied Mathematics Fellow 2016. Han belönas för bidrag till förståelsen av så kallade matrisknippen och för sitt ledarskap inom den europeiska forskningen om superdatorsystem för storskalig...

Fler nyheter


Sidansvarig: Martin Servin

Utskriftsversion

Kontaktuppgifter

Koordinator: Martin Servin
Umeå universitet
901 87 Umeå 

Besöksadress
Markplan, MIT-huset

Tel:  090-786 65 08

Kontaktformulär


Årsrapport 2015